tel: 22 667 08 78 (pon. pt. 9-18) mail: info@garnkiswiata.pl
do kasy suma: 0,00 zł

TYGIELEK DO PARZENIA KAWY PO TURECKU 410ml Peterhof PH-12526

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 17,90 zł 17.90
quantity szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: PETERHOF
Kod produktu: PH-12526-8

Opis

    Wykonanie: stal nierdzewna, tworzywo
    Pojemność: 410 ml.
    Wymiary: średnica dna 7 cm



    Tygielek wykonany ze stali nierdzewnej, nienagrzewający się uchwyt z tworzywa bakelitowego.
    Aby ułatwić nalewanie posiada wyprofilowany "dzióbek".
    Idealny do parzenia kawy, herbaty oraz podgrzewania np. mleka.
    Łatwy w czyszczeniu i użytkowaniu.
    Nadaje się do mycia w zmywarce.
    Wykonany z materiałów bezpiecznych dla zdrowia i neutralnych dla żywności.
    Może być stosowany na kuchence gazowej, elektrycznej, halogenowej, ceramicznej z wyjątkiem płyt indukcyjnych

Kawa po turecku słynie przede wszystkim ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w małych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki"). 

 Składniki

- 1 łyżka drobno zmielonej kawy

- 1 szklanka wody

- 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 kardamon w strąku,

- 1 łyżka cukru (wg. gustu smakowego)

Sposób przygotowania

Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten proces powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl